Taşınmak, genellikle insanların gözünü korkutan ve kabus haline gelen bir olaydır. Tüm eşyaların paketlenmesi, tüm evin dağılması, aranılan şeyin asla bulunamaması, girilen yoğun stres durumu… Taşınmayı gözünüzde bu kadar büyütmemek hatta keyifli bir hale getirmek tamamen sizin elinizdedir. Önceden hazırlıklara başlamak, organize bir şekilde hareket etmek ve önceden bir plan yapıp o plana uymak taşınmayı büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Özellikle şehirlerarası ve yurtdışı taşınma işlemleri insanları en çok korkutan kısımdır.

Taşınmak aslında bazı püf noktalarına dikkat edildiğinde sanıldığı kadar zor bir işlem olmaktan çıkmaktadır. Bu yazımızda da taşınma işlemini sizin için en pratik ve keyifli hale getirmekten bahsedeceğiz.

Nakliye Şirketiyle Önceden Planlayın

Taşınma işlerinde ne önemlilerden biri de güvenilir bir nakliyat firması seçmektir. Daha sonrasında taşınacak tüm eşyaların bir listesi mümkünse fotoğraflı hali nakliye firmasıyla paylaşılmalıdır.

Evden Eve Nakliyatın Püf Noktaları

Evden eve nakliyat, tüm taşınma işlemleri arasında aslında nispeten daha zahmetsiz olanıdır. Bu durumu sizler için en kolay hale getirmenin yollarından bahsedelim.

Gerçekten ihtiyacınız olan eşyalara karar vermeniz de çok önemlidir. Bu sayede gereksiz eşyaları ayıklayıp, ihtiyacınız olmayan eşyaları paketlemeye ayıracağınız zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

Taşınma işlemi önceden planlanıldıysa ev birkaç hafta veya gün önceden yavaş yavaş derli toplu hale getirilmeye başlanmalıdır. Az giyilen kıyafetler, mutfak eşyaları küçük dekorasyon eşyaları yavaş yavaş ortadan kaldırılıp paketlenmeye başlanmalıdır. Bu şekilde son günler daha çok büyük eşyaların paketlenmesine zaman ayrılıp zamandan tasarruf edilmelidir.

Şüphesiz ki taşınırken en gerekli olan eşyalardan biri de kolilerdir. Bu yüzden taşınma işleminden 1 hafta önce kadar etraftan koli toplanmaya başlanmalıdır. Bu şekilde son gün koli arama telaşı ortadan kalkmış olur.

Eşyaların Paketlenmesi

Paketlemeye ilk olarak çok sık kullanmadığınız eşyalardan başlamanızı tavsiye ederiz. Bu sayede en çok kullandığınız ve değerli eşyalarınızı paketlemeye daha çok vakit ayırmış olursunuz. Tavsiye ettiğimiz paketleme sırası ise şöyledir;

  • Az kullandığınız kıyafetleriniz
  • Az kullandığınız mutfak gereçleri
  • Küçük dekorasyon ürünleri
  • Tablolar
  • Kitaplar
  • Çarşaflar, nevresimler
  • Çekmece içleri
  • Yazlık kışlık ayakkabılar
  • Elektronik mutfak gereçleri
  • Teknolojik gereçler
  • Değerli eşyalar, nakit paralar
  • En çok kullanılan kıyafetler
  • En çok kullanılan mutfak gereçleri

Bu sırayla hareket edersiniz işleriniz büyük ölçüde kolaylaşır.

Kıyafetlerin Paketlenmesi

Bu eşyaların kırılma, çatlama, bozulma gibi sorunları olmadığından istediğiniz tarz poşet, koli, kutu kullanabilirsiniz. Kıyafetleri yazlık ve kışlık olarak 2 ayrı şekilde kolilerseniz daha rahat edebilirsiniz. Yalnız dikkat edilmesi gereken şey kıyafetlerin kirlenmemesi için çift katlı poşete sarılıp sonra kolilere yerleştirilmesidir. Hatta vakumlu poşetler kullanıp kolilere çok daha fazla kıyafet yerleştirebilirsiniz. Kolilerin üzerine hangi kıyafetin kime ait olduğunu anlatan notlar yazarsanız daha kolay olacaktır. Paketlenmesi ve toplanması diğer eşyalara göre nispeten daha kolay ve zahmetsizdir.

Ev Tekstili Paketlenmesi

Ev tekstili için genellikle büyük boy hurçlar kullanılmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta hurçların ağırlığının çok olmamasıdır. Aksi halde hurçlar yırtılabilir bu da hiç kimsenin istemeyeceği bir durumdur.

Ev tekstili paketlemeye alternatif bir yöntem olarak da televizyon, tablet, bilgisayar gibi önemli eşyaların battaniyelere ve çarşaflara sarılıp paketlenmesidir. Bu sayede hem elektronik aletleriniz zarar görmeyecek hem de battaniyeler kolilenmiş olacaktır. Yani bir taşla iki kuş vurmuş olacağız denebilir.

Kırılabilecek Porselen Gibi Eşyalar

Bu kategorideki ürünlerin paketlenmesi gerçekten zahmet ister. En çok göz korkutan ürünlerin bu kategori olduğunu söyleyebiliriz. Ancak vereceğimiz püf noktalarıyla bunu da zahmetsiz bir hale getirebiliriz.

  • Kolilerin en altına ambalaj kağıtları buruşturulup konabilir. Koli dolana kadar sıralama şöyle olmalıdır: Ambalaj kağıtları-kırılacak eşyalar. Üzerine 2. Kat ambalaj kağıdı, kırılacak eşyalar. 3. Kat ambalaj kağıdı, kırılacak eşyalar. Bu şekilde koli dolana kadar paketleme devam etmelidir. Yalnız kolinin en üstünü de ambalaj kağıtlarıyla kaplamayı unutmamak gerekir.
  • Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ince battaniye, pikeler kullanılabilir. Çok olmayacak miktarda kırılabilecek eşyalar bu battaniyelere sarılabilir ve kırılmaya karşı koruyucu hale getirilebilir.
  • Bir başka yöntem olarak tabakları, bardakları, çatal kaşık takımlarını tencere içlerine güzelce yerleştirip, tencereler içinde kolilenebilir. Ancak kolilerin içine bir kat ince örtü her ihtimale karşı serilmelidir. Unutulmaması gereken bir detay da tencere kapaklarının son derece sağlam bir şekilde koli bantlarıyla kapatılmasıdır.

Elektronik Mutfak Eşyalarının Paketlenmesi

Eşyaların satıldığı orijinal kutular duruyorsa en güvenli yöntem bu kutulara koyup sonrasında kolilemektir. Ancak kutular durmuyorsa yapılması gereken varsa baloncuklu naylona yoksa ambalaj kağıtlarına sarıp, kolinin içinde hareket edemeyecek şekle getirmektir. Bu da kolide boş kalan yerleri poşet, ambalaj kağıdı vs ile doldurarak yapılan bir işlemdir.

Yiyeceklerin Paketlenmesi

Şehir içinde yapılan bir taşınmaysa yiyecekler poşetlere konup ağzı hava almayacak şekilde kapatılır paketlenebilir. Ancak uzak mesafe taşınmaları için bozulma ihtimali olan yiyeceklere bu uygulama yapılmamalıdır. Sağlığınızı tehlikeye atmak istemezsiniz.

Yemek kapları, kavanozlar için kapların ağzına streç film geçirilip, streç film bir paket lastiğiyle sabitlenip kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Kolilerin içine dik bir halde yerleştirmek önemlidir. Uzak mesafeye taşınma işlemlerinde dondurulmuş gıdalar taşımak en mantıklıdır. Ancak bunun için nakliye aracında bulunan veya sizlere ait olan bir derin dondurucu bulundurma zorunluluğu gerekir.

Mobilyaların Paketlenmesi

Bu eşyaların paketlemesi tarafınızca yapılacaksa ambalaj ürünleri satılan bir dükkandan 100-150 metre uzunluklarda baloncuklu naylonlar alınmalıdır. Bu naylonlar ile mobilyaların etrafı güzelce sarılmalıdır. Ancak bu işlemi nakliye şirketinize de yaptırabilirsiniz. Bu konu hakkında nakliye şirketiyle önceden konuşmakta fayda vardır.

Demonte olabilen mobilyaların ise güzelce demontesi yapıldıktan sonra parçaları ayrı ayrı baloncuklu naylonlara sarmak gerekir.

Koltuk takımları ve yatakların ise pislenmemesi için streçle sarılması gerekir. Streç ile sarma işlemi yapıldıktan sonra baloncuklu naylon ile en az 2 kat sarılım işlemi daha yapılmalıdır.

Beyaz Eşyaların Paketlenmesi

Önerimiz bu işlemi nakliye firmanıza yaptırmanızdır. Evde yapılan bir paketlemenin sağlamlığına göre nakliye firmaları bu paketlemeleri daha sağlam şekilde yapmaktadır. Yine de evde yapmayı tercih edecekler için önerilerimiz baloncuklu naylonla en az 2-3 kat sarıp, hasar görmeye en meyilli yerleri ise kutuların parçalarıyla sabitlemektir.

Başka bir yöntem ise ince örtüler ile sarmalayıp baloncuklu naylonlar ile sabitlemektir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da eşyaların ağırlığı arttıkça baloncuklu naylon katının da doğru orantıda artmasıdır.

Televizyonların Paketlenmesi

Paketlenmesi büyük özen ve dikkat isteyen ürünlerden biri de televizyonlardır. Yine battaniyeler ve çarşaflar bu konuda kurtarıcı ürünlerden biridir. Televizyon bu örtüler ile dikkatlice sarıldıktan sonra baloncuklu naylonlar ile birkaç kat şeklinde sabitlenmelidir. Bir başka yöntem de nalburlarda satılan yumuşak strafor parçalarıyla kolilerin içlerini kaplamaktır. Sonrasında bir örtüye, baloncuklu naylona veya kutu parçalarına sarılmış televizyonun bu kolilerin içine dikkatlice yerleştirilmesidir. Bu straforlar sayesinde televizyon dışardan gelebilecek olası darbelere son derece dayanıklı hale gelecektir.