Asansörler, basitçe dikey veya yatay hareket edebilen ve durması gereken duraklarda duran bir kabin sistemidir. Elektrikle çalışan bir tür araçtır. Askı aletleri sayesinde yükselip alçalır.
Asansörler, şüphesiz ki insan yaşamını en çok kolaylaştıran icatlardan biridir. İnsanları veya yükleri katlar arasında taşımacılık görevi yapar. İnsan nüfusunun artmasının sonucu olarak yerleşim alanlarına da ihtiyaç artmaktadır. Ancak artan arsa değer fiyatları nedeniyle de insanlar genelde yüksek katlı binalar inşa etmeyi tercih etmektedir. Bu da asansör inşalarını zorunlu hale getirmektedir. Ayrıca bu binaların yapımında kullanılan ağır malzemelerin taşınmasında da asansörler devreye girmektedir. Asansörler inşa edilmeseydi gökdelenlerin, yüksek katlı binaların yapımı neredeyse imkansız denebilecek kadar az bir ihtimal olurdu. Asansörlerin bakımı, yetkili asansör servisleri tarafından belli aylarda ve yıllarda düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
Asansörler Tarihi
Asansörlerin çalışma prensibini kuran Arşimet’tir. Basit kaldıraç sistemleri örnek alınarak ilk işlevleri kısa mesafelerde indirme kaldırma işlemi yapmaktır. Gelişmiş asansör sistemini ilk kullananlar ise M.Ö 200’lü senelerde Romalılardır.
Fakat ilk modern asansör denilebilecek sistem, 17.yy’de Elisha Grave Otis tarafından inşa edilmiştir.
Ülkemizde kullanılan ilk asansör ise Pera Palace Otel’dedir. Hala aktif kullanılmaktadır.
Asansörler kullanım alanlarına göre ayrılır:
- İnsan asansörleri
- Yük asansörleri
- Sedye asansörleri
- Araç asansörleri
- Servis asansörleri
- Engelli asansörleri
Asansörlerin güvenli hale gelebilmesi için yıllar boyu çeşitli çalışmalar yapılmıştır ve günümüzdeki halini almıştır. Asansör Yönetmenliği Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanmıştır. Ayrıca asansör kullanımında uyulmasın gereken kurallar da bu bakanlık tarafından belirlenmiştir.
Günümüzdeki asansörler genel olarak bir bilgisayara bağlı şekilde çalışır. Bu bilgisayarlar asansörlerin durmasını, harekete geçmesini, hızlanmasını ve yavaşlamasını kontrol eder.
Ayrıca bir arıza durumunda asansör içinde hayatın devam etmesini ve acil durumu bildirmeyi sağlayacak; acil durum simgesi, telefon, havalandırma ve ışıklar gibi işaretler bulunur. Bu sayede olası bir durumda kurtulma hızlanır. Çok önemli bir detay da asansörlerin bakımının düzenli olarak yapılması, ihmal edilmemesi gerektiğidir.
Asansörlü Nakliyat İşlemleri
Eski zamanlarda asansörlü nakliyat, son derece zorlu, uğraştırıcı ve sadece insan gücüyle yapılıyordu. Dar kapılar ve koridorlar nedeniyle eşyalar ne kadar iyi paketlense de büyük ölçüde zarar görüyordu. Aynı zamanda çok zaman kaybı yaşatan bir yöntemdi. Ancak teknolojinin bu denli gelişmesinin ve gökdelen sayısının artmasının bir sonucu olarak nakliyat sektöründe de gözle görülür şekilde değişme ve gelişme yaşanmıştır. Günümüzdeki nakliyat anlayışı artık sadece evden eve nakliyat değildir, son derece güvenli ve pratiktir. Son zamanlarda en çok tercih edilen asansörlü nakliyat; eşyaların en az zarar gördüğü, müşteri memnuniyetinin en çok olduğu ve riskleri en aza indiren bir nakliye türüdür. Haydi bu nakliye türünü detaylıca inceleyelim.
Asansörlü Nakliyat
Asansörlü nakliyat; taşınan eşyaların insan gücüyle yapıldığında oluşan memnuniyetsizliğinden doğmuştur. İnsan gücüyle taşınma yapıldığında dar alanlar, kapılar ve merdivenler eşyaların zarar görmesine neden olmaktadır. Büyük ölçüde riskli ve uzun süren bir yöntemdir. Ayrıca insan gücüyle taşıma sırasında çevreye çok fazla zarar veren ve gürültülü bir yöntemdir. Bir eve taşınmanın şüphesiz en yorucu ve stresli kısmı nakliye işleridir. Çünkü hem apartman sakinleri, hem taşınan ev sahipleri ve çalışanlar için oldukça yorucu, zaman öldürücü ve gürültü çıkaran bir yöntemdir.
Ancak asansörlü nakliyat bu durumlara son derece gelişmiş çözümler getirmiştir. Evin önüne kurulan bir asansör sistemi sayesinde eşyalar, portatif ve modüler raylı bir sisteme konularak kolayca yukarı çıkmaktadır. Bu sayede oldukça hızlı, güvenli ve pratik bir şekilde nakliye işlemi gerçekleşmektedir. Özellikle yüksek katlı binaların, en üst katlarına yapılan nakliye işlemini çok kolaylaştırmıştır.
Asansörlü Nakliyatın Özellikleri
- Bina içinde oluşabilecek olası hasarları azaltır.
- Asansör bulunmayan binalarda inip çıkma zahmetinden kurtarır, zamandan tasarruf sağlar
- Bina sakinlerinin rahatsız olmasını engeller.
- Taşınma süresini yarıya indirir.
- İşçilerin yorulma oranı çok daha az olacağından daha aktif olmalarını sağlar
- Kapılardan sığmayan eşyaların zararsız taşınmasını sağlar
- Eşyalara gelecek zararı en aza indirir
- Teknolojiden yararlanılır
Asansörlü Nakliyat Nasıl Yapılır?
Asansörlü nakliyat sisteminden faydalanabilmek için ilk kural, evin bulunduğu sistemin asansör sistemi kurulmasına uygun olmasıdır. Bir kamyonun üzerine sabitlenen asansör, raylı ve kızaklı bir sistemle çalışır. Bu raylı sistem, yükseldiği ölçüde giderek açılır. Tabii bu asansör tüm eşyaları taşıyabilecek bir güçte tasarlanmıştır.
Taşınma bittiğinde eşyalar, önceden planlanan (evin balkonu ya da penceresi) yerden içeriyle bir kafes sayesinde alınır. Bu süreçte eşyalarınıza zarar gelme ihtimali de yok denecek kadar azdır. Ayrıca insan gücüyle yapılan nakliye işlemleri 6-7 saat sürerken, asansörlü nakliyatta bu süre 2-3, hatta 1 saate kadar düşmektedir. Bu taşıma hakkında söyleyebileceğimiz tek dezavantaj eğer halatlar koparsa hem eşyaların hem de çalışan personellerin büyük zarar alacağıdır. Ancak bu çok nadir yaşanan bir durumdur ve kaliteli bir firma seçilmesinin öneminin kanıtıdır.
Asansörlü Evden Eve Nakliyat Kullanım Şartları
İlk ve en önemli unsur binanın asansör kurulumuna uygun şartlara sahip olmasıdır. Bu şartlar;
- Nakliyat aracının binanın balkonunun, penceresinin altına yerleşebilmesidir.
- Binanın önünden geçen elektrik telleri olmamalıdır.
- Nakliye yapılacak evin, balkonlarının mümkünse çift taraflı bir açılma sistemine, Fransız balkonuna sahip olmasıdır. Eşyaların geçebileceği ölçüde genişlik olması zorunludur! Bunun kontrollerini ise asansörlü nakliyat firmaları önceden yapmalıdır.
- Asansörlü Nakliyat firması, önceden binanın bulunduğu konuma gelerek keşif yapmalıdır.
- Eşyalar önceden olası bir duruma karşı sigortalanmalıdır.
- Taşınacak eşyalar önceden zarar görmeyecek pozisyonda ve sağlam bir şekilde paketlenmelidir.
- Asansörün yanaşacağı yerde, varsa, rampanın yüksekliğinin az olması gerekmektedir.
- Balkonların korkuluğunun cam olması durumunda, firmaya önceden haber verilmelidir. Bu durumlarda özel bir aparat kullanılır.
Asansörlü Nakliyat Fiyatları
Asansörlü nakliyat tercih edilecekse çok iyi bir araştırma yapılmalıdır. Kullanılan asansör türü önemli bir faktördür. Ayrıca bu işi yapan kişilerin de profesyonelliği son derece önemlidir. Bu nedenle asansörlü nakliyat şirketi seçilecekse ucuz olanlara yönelmek pek doğru olmaz.
Asansörlü nakliyat fiyatları, binanın yüksekliğine, çalışacak personel sayısına, taşınacak eşyaların miktarına ve kaçınca kata taşınılacağına göre değişkenlik göstermektedir. Eşya miktarı ve yükseklik arttıkça asansörlü nakliyat fiyatları da artmaktadır.
Asansörlü nakliyatı en çok kullanan şehirler İzmir, Adana, İstanbul, Kayseri, Ankara ve Mersin gibi büyükşehirler’dir.
Yüksek katlı siteler ve asansör kurulumuna uygun alanların çokluğundan en çok bu şehirlerde kullanılmaktadır. İstanbul bu konuda, çarpık kentleşme dolayısıyla maalesef ki geride kalmıştır. Ancak İstanbul’da az da olsa bulunan asansörlü nakliyat firmaları, diğer şehirlere göre daha pahalı bir miktara işlerini yapmaktadır. İstanbul’da fiyatlar genelde 900-1500 arası değişirken, diğer şehirlerde bu tutar daha azdır.
Asansörlü Nakliyat Gerektiren Durumlar
Asansörlü nakliyatın zorunlu olduğu ve ilaç gibi geleceği bazı durumlar vardır. İşte bu durumlara bazın örnekler verelim:
- Bina içinde asansör yoksa veya apartman yönetimi asansör ile eşya taşımaya izin vermiyorsa.
- Eşyalar kesinlikle asansöre sığmıyor ve kapılardan geçemiyorsa.
- Aşırı ağır ve fazlaca eşya bulunuyorsa
- Çok yüksek katlı bir binaya taşınılacaksa
- Asansörlü nakliyat kullanmak kaçınılmaz bir durumdur.